Den første cyklecamp nogensinde er netop blevet afholdt i Odense til stor glæde for arrangøren Cykling Odense. Men næste år skal campen vokse sig nærmest dobbelt så stor, hvis det fulde potentiale skal indfris.
Bolbro: - Godt, drenge og piger. Så sætter vi farten lidt op.
20 baneryttere suser forbi Claus Rasmussen inde bag Thorvald Ellegaard Arenas hvide hinde, der dækker for omverdenen og holder på varmen.
- Husk at drikke masser af vand, lyder det fra én af de frivillige hjælpere.
Farten aftager på de to-hjulede racere. De sidste par runder køres i støttehjulstempo - mange watt under, hvad disse træbrædder i den ovale cyklekatedral er vant til, når de energiske pedaltråd er allermest intense.
De stopper op og hælder vand i hovedet, som kameler, der forbereder sig på en ørkenvandring tværs over Sinai-halvøen.
Få øjeblikke senere sidder de på sadlen igen og drøner forbi Claus Rasmussen, der er en glad mand. For lyden af dækkenes friktion på trægulvet - det er lyden af succes.
- Jeg har i nogle år spekuleret lidt på at få stablet en camp på benene, for jeg har ment, at der var en efterspørgsel på det. Så her i år er vores første cyklecamp i gang og jeg er ganske godt tilfreds med, hvad det er blevet til, fortæller Claus Rasmussen, som udover at være primus motor på projektet også er formand i Cykling Odense.

- Det er meget svært at sige, hvem der bliver en stjerne, når de har den alder, de har nu. Børnene her er topmotiverede, men pludselig én dag spiller alt muligt ind - kvinder, øl, andre interesser. Og der skal man jo gøre op, om man mener det og vil jage chancen. Så kan det sagtens være, at den rytter som faldt lidt i skyggen i de tidlige ungdomsår, bryder frem og viser sit potentiale senere hen
-
Det er første år, Odense Cykling har en sommercamp.19 er tilmeldt, men der er plads til i hvert fald 40.
Næste år vil Claus Rasmussen investere mere tid i at eksponere campen, så efterspørgslen bliver højere.
Udover at cykle, bowler børnene, besøger friluftsbadet og laver andre sociale aktiviteter.
Verdensmester fører an
Muligheden opstod rent praktisk, fordi badmintoncampen rykkede ud af indkvarteringen ved cyklebanens indgang.
- Det gav os mulighed for at invitere hele landet til camp. Vi har 19 med i alt og otte af dem kommer udefra. Silkeborg, Herning og sågar tre piger fra Bornholm. De sover her, de fire dage campen varer. Næste år skal vi have endnu flere med, men vi er godt tilfredse med den måde, første år har artet sig på, fortæller formanden.
Den snu læser har opfanget, at kun 19 er tilmeldt, men 20 cykler rundt. Sidste mand adskiller sig en anelse fra de andre.
Foruden det mørkebrune fuldskæg, som afslører en formodentligt højere alder end de 15-årige ryttere, så kan han også sætte et tempo, der bogstaveligt talt er guld værd.
Sebastian Lander er tidligere juniorverdensmester i linjeløb og senere seniordanmarksmester i samme disciplin.
- Vi spurgte først Lasse Norman, fordi han jo er på hjemmebane her, men han var ikke ledig. Det var Sebastian til gengæld og han må jo siges at være et ganske godt alternativ.
Kvinder, øl eller cykling
Den tempoglade herre er kun med denne ene dag. For en stund lader han børnene køre selv, for pedalen sidder lidt vakkelvornt. En god anledning til at reflektere over vejen til eliten.
- Jeg var selv på cykleskole i Næstved som barn og jeg elskede det. Det var en fed oplevelse at koncentrere sig kun om det og i øvrigt få nye kammeratskaber. Så sent som i går sås jeg med nogle af dem, jeg cyklede med dengang. Derfor jeg ville gerne være med og inspirere de her unger, for jeg ved jo, hvad det betød for mig. 17 af de 19, der er med, snakker jo om, at deres drøm er at blive professionel og det kan jo ikke udelukkes, at én eller flere af dem, der cykler her, en dag står øverst på podiet ved et af de store løb. Man starter jo et sted, siger Sebastian Lander, der minder om, at det selvfølgelig kræver en indsats.
- Det er meget svært at sige, hvem der bliver en stjerne, når de har den alder, de har nu. Børnene her er topmotiverede, men pludselig én dag spiller alt muligt ind - kvinder, øl, andre interesser. Og der skal man jo gøre op, om man mener det og vil jage chancen. Så kan det sagtens være, at den rytter som faldt lidt i skyggen i de tidlige ungdomsår, bryder frem og viser sit potentiale senere hen, siger Sebastian Lander.
Da cyklingen sluttede senere på dagen, vekslede børnene cyklen for tunge kugler i den nærliggende bowlinghal.